Wiza do Chin zagranicą

Wiza do Chin zagranicą

Jak aplikować o wizę turystyczną do Chin zagranicą

Postanowiłam podzielić się z Wami informacjami jak aplikować o wizę do Chin zagranicą, ponieważ jest to jedna z wiz wymagających najwięcej zachodu. Procedury dotyczące wydawania wiz w ambasadach poza krajem ojczystym zmieniają się z dnia na dzień. I tak do niedawna, jeżeli nie było się rezydentem kraju z którego się aplikuje, to nie można było dostać wizy. Na szczęście właśnie to zmienili ( maj 2017) i teraz będąc turystycznie zagranicą można aplikować o chińską wizę. Obecnie wiza turystyczna dla Polaków wydawana jest na okres 30 dni z 1 wjazdem i jest ważna przez 3miesiące od momentu złożenia aplikacji( nie liczy się data wydania wizy). Na miejscu można ją przedłużyć o kolejne 30 dni . Czas oczekiwania na wizę ekspresową wynosi 2 dni, natomiast na wizę w trybie klasycznym 4 dni.

Agencje, które załatwią wizę w razie problemów w ambasadzie

Można aplikować o wizę w agencjach turystycznych w Hong Kongu lub Makau. Wtedy musimy doliczyć opłatę za pośrednictwo, natomiast wielkim plusem korzystania z takiej agencji, jest to, że nawet jeśli w ambasadzie coś się nagle zmienia i przestają wydawać wizy, to agencja wie, gdzie trzeba się udać, żeby wizę załatwić. W Hong Kongu i Makau Polacy mogą przebywać do 90 dni bez wizy, wystarczy mieć bilet powrotny, lub na dalszą podróż.

update: 15 wrzesien 2017: aktualnie w Hongkongu można dostać wizę do Chin tylko na 14 dni. Podobno odbywa się jakaś konferencja na Mainlandzie i nie chcą wpuszczać obcokrajowców. Żadna agencja z tych które odwiedziłam nie znajdzie na to remedium.

W ambasadzie w Hong Kongu wniosek o wizę należy składać do 12h.

Wizyta w ambasadzie

Do ambasady można przyjść z ulicy, najlepiej zaraz po otwarciu, ale już na pewno nie później niż 2h przed końcem czasu przyjmowania aplikacji.  Kolejka z reguły jest dość długa i wolno się posuwa. Można też się umówić na spotkanie tutaj.

Wcześniej zarezerwowane spotkanie oszczędzi nam sporo nerwów. Z reguły nie trzeba długo czekać np. w Nagoi termin uzyskałam po 2 dniach, choć zalecana jest rezerwacja miesiąc wcześniej. W ambasadzie chińskiej w Bangkoku aplikacje składa się do 15h, natomiast paszporty odbiera od 16h ( ale lepiej przyjść o 15h00).  Aplikacje o wizy w trybie ekspresowym są przyjmowane w godzinach 8-11.

 

Warto wiedzieć

Można aplikować o wizę turystyczną do 60 dni, ale wyłącznie z dala od Chin, a więc nie tam, gdzie się robi zwykle visa run. Bangkok, Hong Kong odpadają.

 

Wymagane dokumenty

Żeby złożyć wniosek o wizę należy dostarczyć:

  • 2 zdjęcia legitymacyjne z osłoniętymi uszami na białym tle. Koniecznie należy być elegancko ubranym na takim zdjęciu. 1 zdjęcie nakleja się na formularz
  •  zakupiony bilet tam i z powrotem do Chin, lub na dalszą podróż. Nie może być to sama niezapłacona rezerwacja.Podobno można kupić bilety w drogiej linii lotniczej i potem je zwrócić w razie czego, nie próbowałam sama tego sposobu
  •  wydruki rezerwacji hotelu. Taką rezerwację można zrobić na Bookingu albo Agodzie, następnie po otrzymaniu wizy można ją anulować.Ważne aby przy rezerwacji widniało nasze nazwisko, w tym celu należy się zarejestrować na którymś z tych portali.
  •  list potwierdzający, że jedzie się do Chin w celach turystycznych i nie będzie się tam pracowało. Nie może być to list pisany ręcznie. Oryginał z Chińskiej Ambasady w Bangkoku:
My name is ….. I am from …. holding passport number …. I am (Twój zawód). Now I am visiting (kraj z którego aplikujesz) and I want go for tourist purpose to China. I will visit:
  • miejsce+data
During my stay, I pay for this trip.
I apply for the Chinese Visa because I want to travel. ( tylko nie pisz business, work, jeśli aplikujesz o wizę turystyczną)
Best regards
  • Dotarliśmy w końcu do legendarnego formularza. Aktualnie (maj 2017) liczy on 4 strony, i zawiera takie pytania jak: Czy cierpisz na chorobę umysłową, o nazwiska rodziców i ich profesję, w jakich krajach byłeś w ciągu ostatnich 12 miesięcy…Dobrze, że nie trzeba dołączać wyniku  cytologii!. Za to  do podania o wizę pracowniczą, należy zrobić test na hiv, rentgen, itp!. Wielki Chiński Brat chce również poznać dokładny plan podróży po Chinach, trzeba we wniosku wypisać dokładnie gdzie i kiedy będziemy zwiedzać. Do tego musimy podać swoją profesję. Jeżeli jesteś dziennikarzem, fotografem, filmowcem, blogerem lub jakimkolwiek przedstawicielem mediów  absolutnie się do tego nie przyznawaj. Wpisz lepiej artysta albo bezrobotny. Jeżeli pracujesz nielegalnie w kraju z którego aplikujesz, wpisz bezrobotny. Wszak nie wiadomo, czy by tego głębiej nie sprawdzali, a nielegalna praca w takiej Tajlandii to przestępstwo. Formularz najlepiej wydrukować i wypełnić wcześniej, w przeciwnym razie możesz stracić sporo czasu w ambasadzie na stanie w kolejce
  • ksero pierwszej strony w paszporcie, oraz strony z datą końca wizy kraju w którym aplikujemy. Uwaga, jeżeli wiza kraju z którego składamy wniosek kończy się zanim dostaniemy chińską wizę, to najpierw trzeba ją przedłużyć. Bez tego nie ma nawet co tracić czasu w chińskiej ambasadzie. W chińskiej ambasadzie nie ma dyskusji ani negocjacji.
  • paszport ważny jeszcze przez co najmniej 6 miesięcy, musi mieć 6 wolnych stron w tym dwie koło siebie
  • wyciąg z konta potwierdzający, że masz wystarczająco dużo pieniędzy na podróż, minimum 100$ na dzień

 

Opłatę za wizę wnosi się dopiero przy odbiorze paszportu. W Tajlandii dla Polaków wynosi ona 1800 baht (ok.200zł).

Formularz oraz aktualne informacje znajdziesz na stronie:

https://www.visaforchina.org/

chińska wiza turystyczna

chińska wiza- mroczny przedmiot pożądania

 

Wybierasz się do Chin? Może zainteresują Cię artykuły:

 

 

2 comments on “Wiza do Chin zagranicą
  1. Joanna napisał(a):

    Cześć! Czy wiesz, jak wygląda staranie się o wizę do Chin w Wietnamie?

    Pozdrawiam serdecznie

    • admin napisał(a):

      Cześć, nie. Wiem tylko, że w krajach położonych blisko Chin ciężko o wizę na więcej niż 30 dni. W dodatku przepisy cały czas się zmieniają, więc najlepiej pytać bezpośrednio w ambasadzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *